Farmers

Påvirker kaffe søvnen?

Kaffe inneholder koffein, og har en oppkvikkende effekt. Så når bør egentlig siste kaffekopp nytes hvis du vil ha en god natts søvn?

Kaffeskum med Zzzz
Koffein kan forstyrre nattesøvnen

Kaffe, eller nærmere bestemt koffeinet i en kaffekopp, er kjent for sin oppkvikkende effekt. Det kan derfor virke helt logisk at kaffe ikke bør inntas rett før leggetid. Likevel er det mange som gjør akkurat det. Noen opplever at de blir liggende og vri seg i senga av en kaffekopp på ettermiddagen. Andre kan drikke kaffe helt til de går og legger seg. Det er derfor helt individuelt for hver enkelt av oss.

Så hvilken effekt har egentlig en kaffekopp på søvnen vår?

Kort fortalt; det kommer helt an på hvem du er. Ifølge NHI og professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, Olav Spigset. Avhenger din toleransegrense for koffein, og dermed også hvordan koffein påvirker nattesøvnen din, av både genetiske og ikke-genetiske forhold som røyking og medisinbruk. Noen hevder at bruk av nikotin og alkohol har større påvirkning på søvnen enn koffein.

Søvnløs mann kaffekopp

4-5 timer er gjennomsnittet

Gjennomsnittlig halveringstid for koffein er 4-5 timer. En god huskeregel kan derfor være å ikke drikke kaffe opptil 4 til 5 timer før du skal sove. Dette avhenger selvsagt også av hvor mye kaffe du har inntatt i løpet av dagen. Og hvor ofte du drikker kaffe.

Er du en periodisk kaffedrikker som nøyer deg med kaffe i godt selskap, kan det derfor være lurt å droppe kaffe til desserten – med mindre du planlegger en sen kveld. Er du derimot en gjennomsnittlig kaffedrikker som nyter en ekstra kaffekopp om dagen, kan det være lurt å prøve og feile, og finne ut hvordan inntak av kaffe påvirker søvnen din. Da blir det enklere å ta gode kaffevalg.

Det kan også være verdt å få med seg at selv om du ikke opplever problemer med å sovne, så kan kaffen påvirke kvaliteten på søvnen uten at du merker det.

Så da er det kanskje lurt å droppe den siste kaffekoppen om kvelden likevel?

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring