Bør du holde deg unna kaffe før leggetid?

Sensitivitet for koffein kan deles inn i tre hovedgrupper på bakgrunn av genetiske forskjeller.

Kaffeskum med Zzzz
Foto: Shutterstock

Noen sovner uten problemer selv om de har bøttet nedpå med kaffe dagen lang, mens andre må holde seg unna kaffe i mange timer før leggetid.

– Det er vanlig at folk stiller legen sin spørsmål om hvorfor de blir våken av én kopp kaffe, mens partneren ikke har problemer med å falle i søvn selv etter fem kopper. Svaret er at vi alle er unike kaffedrikkere. Vår genetiske utrustning avgjør hvordan vi reagerer på koffein, på lik linje som den avgjør øyefargen vår og hårfargen vår, sier lege og forfatter J.W. Langer til Coffee & Health.

Studier av koffeinets effekt

Disse variasjonene fremgår i rapporten Genetics, Metabolism and Individual Responses to Caffeine fra Institute for Scientific Information on Coffee, som er ført i pennen av Langer. Rapporten bygger på eksisterende studier av hvordan kroppen omdanner koffein og hvorfor det kan påvirke deg før leggetid.

Leveren og sentralnervesystemet

Det er to avgjørende faktorer for koffein-sensitivitet; leveren og sentralnervesystemet. Det viser seg at det er genetisk variasjon når det gjelder hvor raskt leveren er i stand til å omdanne koffein. Variasjon finner vi også i sentralnervesystemet; noen er veldig følsomme for koffeinets stimulerende effekter, mens andre er svært lite følsomme.

På bakgrunn av dette har J.W Langer foreslått tre overordnede nivåer for koffein-sensitivitet:

  1. Høy sensitivitet for koffein
  2. Normal sensitivitet for koffein
  3. Lav sensitivitet for koffein

Mennesker med lav sensitivitet vil sannsynligvis ikke oppleve den oppkvikkende effekten av kaffe, mens andre får hjertebank av bare litt. 

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring