Cappuccino - hvor kommer den fra?

Cappuccino er en velkjent kaffedrikk over hele verden, men hvem oppfant den og hvor kommer den fra?

Barista som heller melk i en cappuccino
Steamer du melken perfekt kan du lage et kunstverk i cappuccino koppen!

Blandingen av melk og kaffe sammen stammer helt tilbake til 1600-tallet, men cappuccino dukket først opp som 'Kapuziner' i wienske kaffehus på 1700-tallet.

En beskrivelse av 'Kapuziner' fra 1805 beskrev den som "kaffe med fløte og sukker", og en beskrivelse av drikken fra 1850 legger til "krydder" i oppskriften.

En stjålen kaffedrikk

Kaffedrikken hadde en brun farge som ligner på kappene som ble båret av kapusinerbrødrene ('Kapuzin') i Wien, og det er her navnet kom fra. (En lignende kaffedrikk på den tiden ble kjent som 'Franziskaner'; den ble laget med mer melk og oppkalt etter de lysere brune klærne til fransiskanermunkene.) Ordet 'Capuchin' betyr bokstavelig talt kappe eller hette på italiensk, og det var et navn gitt til kapusinermunkene for deres hettekapper. Selvom cappuccino stammer fra Italia, gikk all ære og fortjeneste til eierne av wienske kaffehus. Østerrike eide en stor del av det italienske landområdet, og benyttet seg flittig av denne drikken til sin egen fortjeneste på sine kaffehus. Men etter som århundrene har gått har historien seiret og cappuccino forbindes nå med Italia. Og det finnes vel ikke en eneste kulinarisk guide eller kaffeekspert i Italia som ikke tilskriver cappuccino til italiensk mat.

Tegning av blandingsforhold i en cappuccino
Slik er blandingsforholdet i en cappuccino

Hva er cappuccino?

Cappuccino består kun av 2 ingredienser, kaffe og melk. Noen velger å bruke sukker, men den skummede melken gir en såpass søt ettersmak at det ikke skal være nødvendig med ekstra søtning. En klassisk cappuccino består av én del espresso, én del varm steamet melk og én del tykt og fløyelsaktig melkeskum. De fleste baristaer og kaffeeksperter vil nok si at den aller beste melken å bruke er H-melk, men du kan også lage en kjempe god cappuccino med en lettere melk eller plantebasert melk. Velg de plantebaserte melkene som er merket med barista, dette er for at den skal kunne skumme.

Hvordan lage en god cappuccino hjemme

Om du ikke har en fancy kaffemaskin hjemme som kan lage både espresso til perfeksjon og steamet melk, kan du alikevel få til en deilig kopp med cappuccino. Du kan fint lage en espresso eller sterk kaffe på det utsyret du har, men her gjelder det å prøve seg frem. Og har du ikke en melkeskummer eller steamer, funker det like godt med en presskanne eller en liten håndsteamer. Varm melken opp først og steam/skum den etterpå. Melken kan du varme opp i enten mikrobølgeovn eller i en kjele, men husk at den ikke må koke for da vil du få den risgrøt aktige smaken.

Lykketil!

Hva er forskjellen mellom flat white og en cappuccino, les mer her!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring