Kaldbrygget eller cold brew - uansett, dette må du prøve!
En kjølende kald kaffe kan gjøre underverker når sommervarmen kommer. Men glem iskaffen; nå er det cold brew som gjelder!
En kjølende kald kaffe kan gjøre underverker når sommervarmen kommer. Men glem iskaffen; nå er det cold brew som gjelder!
Kaldbrygget kaffe eller cold brew som det også kalles, har vært en hit i New Yorks sommervarme i flere år allerede. Nå er også denne kaffetrenden – som mange andre før den – i ferd med å sette seg på det europeiske fastlandet.
Når bryggetiden har gått, heller du den kalde kaffen over i en serveringskanne gjennom ett eller to kaffefiltre. Kaffen kan holde seg i kjøleskap i 2-3 dager.
Vi anbefaler jo såklart å drikke cold brew uten melk, for at opplevelsen av kaffesmaken skal være så god som mulig. Det betyr ikke at du ikke burde gjøre det, for all del. Melk i cold brew smaker kjempe godt, vi kan også anbefale å prøve med kokosmelk!
Forskjellen mellom den tradisjonelle iskaffen og cold brew ligger i temperaturen. Iskaffen brygges varm, og kjøles deretter ned. Slik bevares mye av smaksbildet fra den varme kaffen, som i bitterhet og syreinnhold. Cold brew derimot, brygges kald – derav navnet – og fremhever i stedet de mer søte smakene.
Siden du må bruke mer kaffe under bryggingen, som i seg selv tar mye lenger tid, får du også en kaffe med mer «trøkk».
I filmen over er det brukt 80 gram kaffe til 8 dl vann - det samme mengdeforholdet gjelder om du vil lage 1 liter kaldbrygget, da bruker du 100 gram kaffe. Det er også mulig å kjøpe egne beholdere på nett designet for å lage cold brew.
Lykke til!
Lyst til å prøve flere spennende kaffeoppskifter?
Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.
Vår personvernerklæring