Hvordan lages koffeinfri kaffe?

Koffeinfri kaffe har tradisjonelt sett vært dårlig ansett, men det er fullt mulig å lage velsmakende koffeinfri kaffe.

En ung kvinner smiler med en kopp kaffe
Foto: Shutterstock

Kaffebønner har et naturlig innhold av koffein. «Koffeinfri», eller «decaf» på engelsk, betegner kaffe der koffeinet er fjernet. Det finnes ulike metoder for å fjerne koffeinet, og skal man få god kaffe, er det avgjørende å holde seg unna kjemikalier, forteller innkjøpsdirektør Roger Wilhelmsen i JOH. JOHANNSON KAFFE.

– Prosessen som fjerner koffeinet i EVERGOODs koffeinfrie variant, foregår helt uten bruk av kjemikalier, sier Roger.

Krevende prosess

– De grønne kaffebønnene legges i vannbad i store tanker, før karbondioksid (CO₂) blir sprøytet inn som en slags kullsyre. Et trykk i tankene bidrar til at koffeinet blir trukket ut av kaffebønnene, forklarer han.

Prosessen er krevende om man skal lykkes med å opprettholde kvaliteten til kaffebønnene. Grønne kaffebønner og vann er egentlig ingen god kombinasjon.

– Det er viktig at de grønne kaffebønnene tørkes forsiktig etterpå; de må ikke tørke for fort og ikke for sakte.

Roger legger til at det er kun et fåtall fabrikker i verden som fjerner koffein ved hjelp av karbondioksid. EVERGOODs koffeinfrie kaffe blir behandlet i Tyskland, og det nøyaktige patentet er hemmelig.

– Det er denne metoden som ivaretar kaffens smak og aroma på best mulig måte. I store deler av Europa er ikke kravene til kvalitet like høye. Da får man gjerne en koffeinfri kaffe laget ved hjelp av kjemikalier, som er en billigere metode. Resultatet blir forferdelig, uansett hvor gode råvarer som brukes, mener Roger.

Kvalitetsbønner er avgjørende

Ruth Ann Church er kaffeimportør, og har tidligere undervist i koffeinfri kaffe. Det er kaffen som ofte brukes til å lage koffeinfri kaffe som er problemet, ikke prosessen som fjerner koffeinet, sier hun til Fresh Cup Magazine. Blant kaffekjennere har dette skapt mantraet «Death before decaf». Fresh Cup Magazine skriver imidlertid at det er en økende anerkjennelse for at koffeinfri kaffe kan smake utmerket, dersom man bruker kvalitetsbønner.

– Til tross for den behandlingen EVERGOODs koffeinfrie kaffebønner har gjennomgått, blir sluttresultatet bra. Det har vi fått til takket være den skånsomme metoden og ikke minst skikkelig gode råvarer, sier Roger.

Blant mange kaffekjennere er det en oppfatning av at kaffen likevel mister noe av sin gode smak når koffeinet fjernes, og det har de delvis rett i.

– Kvaliteten på bønnene må være så god som mulig for å kompensere for den forringelsen som er uunngåelig når bønnene gjennomgår en slik prosess, forteller Roger.

Kaffebønnene i Evergoods koffeinfrie variant kommer fra Colombia og Etiopia, land som er kjent for kvalitetskaffe. Bønnene fra Colombia er for øvrig de samme som man finner i EVERGOOD Classic.

Hvem drikker koffeinfri?

Markedet for koffeinfri kaffe begrenser seg naturlig; mange drikker kaffe for den oppkvikkende effekten, og ser derfor ikke poenget i å drikke en kopp uten denne.

– Målgruppen er først og fremst dem som av ulike grunner må begrense inntaket av koffein, sier Roger.

De som elsker kaffe for smakens skyld, men som av ulike grunner må være måteholdne når det gjelder koffein, kan med fordel nyte EVERGOODs koffeinfrie kaffe. Og kanskje er det nettopp forbrukerne av koffeinfri kaffe som kan kalle seg for de aller største kaffe-elskerne?

For ordens skyld: Kaffen blir ikke hundre prosent fri for koffein, men den resterende mengden anses for å være ubetydelig.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring