Lysbrent eller mørkbrent kaffe?

Noen foretrekker mørkbrente kaffevarianter mens andre synes best om lysbrent kaffe. Det er smak og behag! Men hva består forskjellene i?

Mørkbrente og lysbrente kaffebønner
Foto: Shutterstock

I utgangspunktet er det ulike prosesser under brenningen av kaffebønnene som gir forskjellen på mørkbrent og lysbrent kaffe. Når kaffen føres inn i brennerkjelen for risting, eller brenning, har brennerkjelen allerede en temperatur på 250 grader. Og temperaturen er akkurat det samme, enten resultatet skal bli mørkbrente eller lysbrente kaffebønner.

Når kaffebønnene legges i den oppvarmede brennerkjelen, er de romtempererte. Derfor går temperaturen i brennerkjelen først litt ned før den begynner å stige opp mot ønsket kjernetemperatur igjen.

Inni kjelen blåses varm luft som holder en utgangstemperatur på rundt 500 grader. Intensiteten i varmen som blåses inn i brennerkjelen, reguleres ved hjelp av en dyse.

Mørkbrent kaffe

Kjernetemperaturen av en mørkbrent variant, er ca. 10 grader høyere enn temperaturen på bønnene som brukes i "vanlige"/lysere varianter. Selve brennetiden er ikke så ulik, men intensiteten i brenningen justeres av varmluften som blåses inn under prosessen.

Under brenning av kaffebønner som skal brukes til espressokaffe, justeres utgangsvarmen ikke opp, men ned. Istedenfor en utgangsvarme på 500 grader, ligger temperaturen her på mellom 375 og 380 grader. Men selve prosessen inne i brennerkjelen krever lengre tid. Normalt ligger da kaffebønnene som er espressobrente i 15 til 16 minutter til avkjøling.

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring