Filtermalt, kokmalt, presskanne - hva er forskjellen?

For å kunne lage god kaffe, er det avgjørende å velge malingsgrad etter hvilken tilberedningsmetode som benyttes.

Kvernet kaffe og kaffebønner
Teller malingsgraden på kaffe noe?

I Norge er det blitt laget en standard for malingsgrader; den inneholder fire grader som er tilpasset de mest brukte tilberedningsmetodene. Dette gjenspeiler seg på kaffeposene; når det står enten «filtermalt kaffe», «presskanne kaffe» eller «kokekaffe» på kaffeposen, så betyr det at kaffen er malt for den aktuelle tilberedningsmetoden. Også en god kaffekvern lar deg velge mellom ulike malingsgrader, fra grovt til fint.

Lang og kort kontakttid

Enkelt sagt skal man bruke grovmalt kaffe til en tilberedningsmetode som bruker lang tid på å brygge kaffen, og finmalt kaffe til en tilberedingsmetode som bruker kort tid. Men hva vil kort tid og lang tid si, og hvorfor har tiden betydning for malingsgraden?

Smaksstoffene trekkes ut

Prosessen der vannet trenger inn i kaffekornene og trekker ut smaks- og aromastoffer, kalles for ekstrahering. Ekstrahering blir også omtalt som kontakttid; det vil si den tiden vannet er i kontakt med kaffekornene. Når kaffekornene er små, får de en større kontaktflate, og dermed tar det kortere tid for vannet å trekke ut smaksstoffene enn når kaffekornene er store.

Om man bruker finmalt kaffe til en metode som har lang kontakttid, vil vannet rekke å trekke ut også uønskede smaks- og aromastoffer. Disse vil gi kaffen en besk og bitter smak. I motsatt tilfelle, det vil si grovmalt kaffe til en bryggemetode som har kort kontakttid, vil kaffen bli tynn og smaksløs. Skal kaffen bli vellykket, gjelder det å få ut de ønskede smaksstoffene – ikke mer, og ikke mindre! I så måte er malingsgraden et nøyaktig verktøy som lar deg justere hvor mye smak som blir trukket ut.

Automatmalt og ekstra finmalt

Bryggemetoder som moccakanne og aeropress gir best kaffe om malingsgraden ligger et sted mellom ekstra finmalt og finmalt.

En del av kaffeautomatene som lager én kopp om gangen, bruker ikke mer enn opptil ett minutt på hele prosessen. Fordi vannet trenger så raskt gjennom, kreves det kaffe som er svært finmalt; denne malingsgraden kalles for «automatmalt».

Andre maskiner, både enkoppsmaskiner og helautomatiske maskiner, bruker 1–4 minutter på bryggeprosessen, og for disse maler man gjerne kaffen «ekstra finmalt».

Espressomalt kaffe er finmalt, men har ingen standard malingsgrad, og skal tilpasses den enkelte maskin.

Filtermalt (finmalt)

Det er denne malingsgraden som skal brukes i tradisjonelle kaffetraktere med en kolbe på 1,8 liter. Finmalt kaffe passer også til enkelte helautomatiske maskiner der kontakttiden er 4–6 minutter.

Kontakttiden for en presskanne bør ligge på 4–7 minutter, og kaffen bør derfor males noe grovere enn filtermalt kaffe. Malingsgraden inngår ikke blant de fire standardene som er gitt av Norsk Kaffeinformasjon, men noen merker har en egen variant med «presskannemalt kaffe».

Kokmalt / grovmalt

Denne malingsgraden brukes til bryggemetoder som har en kontakttid på 6–8 minutter. Det gjelder for koking av kaffe på kjele, i tillegg til store kaffebryggere som trakter fem liter eller mer om gangen.

Maksimal anbefalt kontakttid for kaffe blir for øvrig sagt å være 8 minutter.

Husk at rådene ovenfor kun er veiledende.
Du bør finjustere malingsgraden for å perfeksjonere kaffen i henhold til dine smakspreferanser!

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring