Kan kaffegrut erstatte palmeolje?

Nå mener to skotske gründere at kaffegrut muligens kan erstatte miljøverstingen palmeolje.

kaffegrut
Foto: Shutterstock

Palmeolje brukes i alt fra pizza til biodiesel til vaskemidler. Ifølge miljøvernorganisasjoner verden over, fører den enorme etterspørselen etter palmeolje til at regnskogene hugges ned, og erstattes med palmetrær. Ettersom planeten vår er avhengig av regnskog, sier det seg selv at denne utviklingen er potensielt meget skadelig.

Gull av grut

Alt dette lå i bakhodene til skottene Fergus Moore og Scott Kennedy, da de oppdaget hvilke enorme mengder restavfall som en kaffebar «produserer» hver eneste dag. Begge var studenter ved Strathclyde-universitetet i Glasgow, og jobbet i byens kaffebarer for å spe på studielånet.

Business-studenter som de var, satte de raskt opp et regnestykke. Grut står nemlig for 60 prosent av kaffens restavfall. I Storbritannia kaster man faktisk over en halv million tonn grut, hvert eneste år. Når vi samtidig vet at kaffen inneholder oljer som – i likhet med palmeolje – kan brukes i alt fra kosmetikk til mat, så kan det her finnes muligheter for å lage gull av grut. Det mener i hvert fall Moore og Kennedy, som nå utvikler prosesser for å hente ut og rense disse oljene som finnes i kaffegruten.

Har fått utviklingsstøtte

Bedriften deres, Revive Eco, har allerede sikret seg 235.000 britiske pund – omtrent 2,6 millioner kroner – i utviklingsstøtte fra Zero Waste Scotland.

Les mer om den fantastiske jobben til
Revive Eco her

Vi benytter informasjonskapsler

Joh. Johannson Kaffe benytter informasjonskapsler (Cookies) for å videreutvikle og forbedre nettsiden.

Vår personvernerklæring